Venituri pasive

Am putin timp sa scriu cateva randuri legate de veniturile pasive.
De unde le facem rost?
Iata:
1. afaceri traditionale, sa le spunem asa, cand reusesti sa dezvolti afacerea si sa o vinzi (sa faci exit din afacere),
2. real estate,
3. francize,
4. investitii in afaceri care se dovedesc un succes,
5. network marketing, afaceri mai putin traditionale, afaceri de distributie, care iti aduc drepturi de autor pe viata,
6. drepturi de autor din inventii
7. mosteniri si/sau casatorii “norocoase”.

Daca mai sunt si alte surse de venituri pasive va rog sa completati va rog!

In privinta primei optiuni, as dori sa reamintesc niste ganduri impartasite de prietenul meu Vlad Stan, informatii legate de afacerile traditionale, informatii care dezvaluie cat de greu este sa ajungi la “exit”. Totusi, informatiile le consider foarte importante, de aceea doresc sa revin asupra lor.

Deci, citez:

“Un parteneriat sanatos trebuie sa inceapa cu sfarsitul. Scopul unui parteneriat este de a atinge un obiectiv, iar acest obiectiv trebuie stabilit foarte clar inca de la inceput. Din diverse motive, parteneriatele pot sa nu functioneze, de aceea trebuie sa te gandesti din start si la ce se intampla atunci cand apar probleme. Setarea obiectivelor Incepi o afacere sau un proiect in parteneriat cu cineva. Obiectivul (motivul principal pentru care incepi acel proiect sau acel parteneriat) il reprezinta cateva destinatii finale:

* exit catre un investitor strategic
* cotarea la bursa
* pastrarea afacerii (caz in care obiectivul final este profitul obtinut din derularea proiectului).

E important ca pentru atingerea obiectivului ales sa existe si o data limita. Ex: Ma astept sa cotez compania la bursa in urmatorii 10 ani.

… iar daca apar probleme…

La fel de important ca si obiectivul principal este sa ai specificat in intelegerea initiala si ce se intampla in cazul in care parteneriatul nu merge, fiindca pe parcurs pot aparea multe piedici care nici nu-ti trec prin cap la inceput. In acest caz trebuie ca in contract sa fie specificate 2 conditii:

* nu se poate face majorare de capital decat cu acordul tau
* optiunea put/call care merge pe principiul “you cut, I choose” sau tag along/drag along.

Intr-un post viitor voi detalia optiunea put/call si principiul “you cut, I choose”. Recomandarea mea e urmatoarea: daca sunteti intr-un parteneriat si nu aveti agreate aceste lucruri, nu mai pierdeti vremea, stabiliti aceste detalii chiar acum. Asta va va ajuta sa aveti un parteneriat echilibrat in care fiecare are drepturi egale.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 83 = 90

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected by WP Anti Spam