Societatea decadenta si Generatia Y

Simt nevoia sa scriu putin despre una din marile tensiuni ale prezentului: societatea actuala cu un sistem de valori expirat si tinerii generatiei Y.

Ca sa subliniez praful care s-a asezat pe valorile societatii occidentale ale ultimilor decade, va rog sa urmariti acest mesaj publicitar…

Nu stiu sa fi vazut un alt mesaj atat de devastator de eficient la un mesaj publicitar. In jumatate de minut au imbinat tot ce se putea imbina pentru a produce efectul dorintei de a bea bautura: vara, mare, soare, sex, religie, fantezii, actorii exprima emotiile perfect, arata cum trebuie sa arate, muzica suspans, o usoara tenta de umor in noverbalul tipului… totul e acolo. Si la final, semnul crucii cu celebra bautura. Nu au iertat nimic. Probabil ca vanzarile au fost la maxim in randurile clientilor Coca Cola.

Dar… pare ca tot acest mesaj publicitar spune totul despre ce traim acum. Aproape toate valorile au cazut si s-au mixat in asa fel incat sa se inchine zeului ban. Banul a ajuns sa insemne totul, fiind forta vointei de a reusi, forta mentalului, a mintii, a egoismului si a mariei sale orgoliul, cireasa de pe tort fiind brutalitatea arogantei. Aroganta si orgoliul sunt atat de brutale pentru ca ascund in spatele lor lipsurile sau golurile oamenilor.

Compromisul de a obtine statutul social si recunoasterea societatii a fost imens. Din pacate, ego-ul oamenilor a invins si a reusit sa reduca la tacere compromisurile extrem de costisitoare care le-au facut cei care ajungeau spre varf.

O masina de teren poate ascunde frica de a se accepta a unui om mic de statura, ca si o operatie estetica care mutileaza pe viata destinul unei femei cu un suflet extrem de sensibil. Sau o casa intr-un cartier select al actualului sot omoara iubirea dintre doi oameni ca si uciderea visului de a fi antreprenor sau de a fi independent al cuiva care sta cu cartela sfintei corporatii de gat, sfanta pentru ca omul crede ca e un job sigur… Sigur my ass, ca sa folosesc romgleza…

Toate astea sunt exemple de compromis al societatii de consum care si-a atins limitele. Si-a atins limitele pentru ca a adus pe piedestal o viata care are mai mult compromis decat autenticitate, autenticitatea insemnand o viata pe care sa o traiesti in asa fel sa te reprezinte, nu o viata care sa o traiesti ca sa obtii acceptul celor din jurul tau.

Sa nu intelegeti ca scriu sa condamn ceva din trecut. Nici vorba. Imi propun doar o analiza asupra acestui aspect extrem de important al integrarii generatiei Y intr-o societate cu valori cu susul in jos. Stiu ca totul este o transformare. Nimic nu se pierde, totul se transforma. Ca sa aduca lectia urmatorului nivel. Important este sa vezi tu unde te pozitionezi cand vine schimbarea. Pentru ca schimbarea a venit.

De ce spun asta: generatia Y nu mai accepta sistemul de valori actual. Si deja sunt majoritari in corporatii, in organizatii, in management lor, in antreprenoriat… Si ei au in ei autenticitatea! O simt prin toti porii, sunt intuitivi si au la indemana arma letala a comunicarii: internetul.

Acum cativa ani nu stiam daca aceasta generatie isi va irosi resursele in lupta dintre ban (a se citi puterea materiala a corporatiilor) si abilitatile, darurile lor. De ce spun asta? Pentru ca internetul ofera doar informatia, fara sa poata sa construiasca deprinderi. Pentru ca deprinderile se construiesc prin antrenament, iar antrenamentul este facut de oameni care au trecut si ei prin provocari depasite de tipul celor care au parte cei din generatia Y.
Acum sunt linistit: sunt suficienti antrenori care sa ii antreneze sa le pastreze si sa le dezvolte darurile. Si cercul e complet, informatia (teoria) se combina cu practica (antrenamentul cu mentori, coachi, traineri de toate tipurile, vindecatori energetici, psihologi, etc).
Ce daruri are generatia Y? Pai acele lucruri care cei de peste 40 de ani nu prea le inteleg, adica tot ce tine de intuitie, de simtiri, de concepte gen energie, vibratie, “chimie”, de acel ceva din interiorul lor de a spune “eu merit”.
Apropo de generatia Y, vreau sa va spun 3 povesti adevarate:
1. in America unul din liderii generatiei Y si actionar Facebook a decis victoria presedintelui Obama in alegerile americane ale anului 2008.
2. Tot in America un grup de lobby organizat pe Facebook a reusit sa scada pentru prima oara de la infiintare cifrele de vanzari ale Coca-Cola Zero – sic!, apropo de videoclipul publicitar de mai sus – pentru ca celebra companie a refuzat sa puna pe etichete ca in compozitia bauturii exista substante care fac rau diabeticilor. Detalii cititi in cartea “Crescuti digital” – autor Don Tapscott, editura Publica.
3. Daca credeti ca nu mai in America se intampla, in Romania anului 2014 puterea s-a pierdut in cele doua saptamani intre cele 2 tururi ale alegerilor prezidentiale cu peste 10% procente diferenta!

Mai multe despre generatia Y AICI.

In concluzie, generatia Y e pregatita pentru mesajul “focus pe intentia de a materializa ceva ce e in acord cu darurile interioare”, pentru ca vrea sa traiasca autentic, nu mai accepta mesajul invechit gen “focus pe dorinta cu atasament pe oameni sau lucruri”.
Tinerii generatiei Y stiu sa separe sau se pot antrena pe separarea intentiei de atasamentul atat de toxic de lucruri sau oameni. Pot sa traiasca autentic, adica pot sa traiasca fericirea si echilibrul din interiorul lor, iar asta va atrage mediul (oameni si lucruri) care li se potriveste sa fie fericiti. Ei stiu ca merita, si o vor face, indiferent cat de greu li se va parea la inceput.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 75 = 76

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected by WP Anti Spam