Poti face ceva fara bani?

Din 2009 am tot facut cateva experiente sa construiesc o afacere care sa nu aiba nevoie de bani. Am crezut ca daca ideea este buna, este suficient (cel mai probabil chestiunea functioneaza daca ai o idee geniala si astfel reusesti sa atragi ochiul magic al investitorilor care vad capacitatea ideii tale de a aduce profit).

Cum se pare ca o idee buna nu este suficient, nu am reusit fara bani, ba mai mult, am pierdut si un prieten din aceasta cauza…

Acum, trecand si perioada de introspectie de la final si inceput de an, vad urmatoarele alternative pentru a incerca sa iti castigi independenta:

1. Apelezi la clasicul Family, Friends, Fools pentru cei cativa mii de euro de inceput, apoi muncesti pana ajungi prizonierul propriei afaceri. Pentru ca ti-e frica sa delegi afacerea si iti e greu sa cedezi controlul…

Si atunci pentru ce ai mai luptat atat? Ca tranzactia nu prea e avantajoasa… Viata, sanatatea, familia, femeia, barbatul, copii, etc… contra afacere… mie nu prea imi iese egal aici.

2. Ceri finantare, deci ceri bani, dar e bine sa ai si tu ceva la inceput. Oricum in perioada de 6 – 12 luni nu prea poti sa incasezi nimic pentru tine. Dar aici incepe o relatie destul de dificila de administrat cu investitorul financiar.
Daca e unul cu experienta si educat, macar inveti ceva din relatia asta, desi si asa e greu de inghitit (pentru detalii despre acest tip de investitor va mai trimit o data la Radu pe blog). Este posibil totusi sa ai o afacere care functioneaza dupa perioada de 1 an.
Daca este un alt tip de investitor sub acest nivel, este aproape imposibil sa nu finalizezi in conflicte uriase cu el, si asta foarte repede, in maxim 1 an de la inceputul relatiei se si rupe caruta definitiv.
Propria experienta si nu numai mi-a aratat ca nu merita asa ceva si este un consum enorm de energie pierduta pe apa sambetei.

In concluzie: daca vrei sa incepi o afacere, sa fii pregatit sa nu fie singura si cea mai de succes, pentru ca trebuie sa invati regulile jocului din cele doua cazuri de mai sus (daca nu le stii). Oricum de bani este nevoie pentru vestitul si permanentul cash-flow.

Si atunci, mai este ceva care sa ne aduca independenta care s-ar putea face fara bani, sau cu investitii minime?
Pentru ca specialitatea mea nu prea reuseste sa atraga interesul investitorilor, cred ca singurul raspuns sunt francizele (din cele ieftine), subiect pe care il studiez serios in acest an de gratie 2010.

Va rog, daca aveti comentarii, please!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − 93 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected by WP Anti Spam