Echilibrul dinamic interior si exterior. Repere istorice. 2

Drumul catre echilibru presupune si cunoasterea istoriei si studiul ei uneori in amanunt. Raman la principiul asta desi multi pot sa imi spuna ca foarte multa informatie reprezinta doar niste legende sau manifestari manipulative ale epocii.
Sau ca descoperim peste timp altceva. Iau un exemplu aleator… Lance Armstrong, celebrul ciclist care a recunoscut ca s-a dopat si a trebuit sa returneze toate cele 7 premii consecutive ale turului Frantei castigate. Sau, si mai dur, aparitia fizicii cuantice a dat peste cap multe teorii ale tuturor specialistilor de pana atunci din domeniu…
Si totusi, personal am constatat ca studiul istoriei iti da posibilitatea sa nu uiti, sa observi tendinte si mai ales, sa constati ca istoria se repeta de multe ori, mai ales in punctele esentiale. Daca vrei sa cauti, vei gasi cunoasterea necesara undeva. E o carte pentru tine, un film, o anume persoana, ceva, cineva va face o diferenta pentru tine.
Asadar, continuam…

De la Isus la Tesla
Isus intra in categoria initiatilor cu puteri paranormale. Ca si ceilalti deja mentionati in prima parte. Nu am sa ma opresc aproape deloc la el, ci mai degraba am sa aduc cateva informatii interesante din lumea astrologiei. In astrologie, o stiinta “parapsihologica” (de parapsihologie o sa mai vorbesc putin mai incolo) greu de mestecat de stiinta, erele se misca contrar acelor ceasornicului. Ceea ce inseamna ca, daca calculam anul 0 de la Isus, atunci prima mie de ani in astrologie a fost Era Berbecului, apoi a urmat Era Pestilor, aproximativ intre anul 1000 si 2012, apoi din 2012 intrand in Era Varsatorului.

Berbecul in astrologie semnifica energia inceputului, fiind totodata si semn de foc. Daca stam sa ne uitam in primii 1000 de ani, focul a cuprins lumea. Nero a reusit sa dea foc Romei in prima suta de ani, apoi prin anii 400-450 hunii au trecut Europa prin foc si sabie, intre timp toate triburile germanice din nord batand la portile imperiului roman. Dupa huni, e randul Islamului sa atace Europa pana spre anul 800 Europa avand de infruntat cu sabia primul mileniu de foc dupa Isus…

In alta ordine de idei, imparatul roman Constantin a devenit din pagan primul imparat crestin, mutand capitala estica a imperiului roman la Constantinopole. Tot in acea perioada s-a format primul consiliu religios de la Niceea. Acest consiliu a adunat toate bibliile, toate cartile care aveau informatii despre evenimentele si cunoasterea din perioada lui Isus, si a “sortat” ce informatie este acceptata in Noua Biblie (325 dupa Hristos). Zvonurile spun ca Maria Magdalena a fost retrasa in rol de prostituata, desi avea sange regal in ea, iar de reincarnare nu mai putea fi vorba, ca sa nu mai vorbim de cum s-au tradus “ghidusiile” Isus de pe muntele Tabor, asa numita Schimbare la Fata.

hipodrom istanbulConstantinopole, actualul Istanbul

In sfarsit, in 1054, se produce Marea Schisma a bisericii crestine, biserica catolica rupandu-se de cea ortodoxa, moment pe care eu il interpretez ca si sfarsitul Erei Berbecului si inceputul Erei Pestilor.

Pestii in astrologie inseamna Credinta. Daca vrei sa afli ceva despre iubire, intreaba un Peste ce e iubirea. Pe de alta parte, inseamna aplecarea spre frumos, nesiguranta, singuratate, credinta in puterea atotcuprinzatoare a Universului, sacrificiu personal sau pentru altii.
Era Pestilor aduce Templierii si Inceputului domniei bisericii printr-un tur de forta, numita Inchizitie. Templierii pana la urma nu au reusit sa reinstaureze oficial legile lui Isus (adica legile Univerale ale iubirii), pentru ca biserica s-a dovedit prea puternica, ei urmand sa faca actiuni din umbra, sa zicem asa. In schimb, Inchizitia a avut cea mai prolifica perioada de instaurare a fricii pana spre jumatatea Erei Pestilor, 1400-1500. Bizantul decade usor usor, iar capitala Constantinopole, devine Istanbul, pregatindu-se de domnia stralucitoare a lui Suleiman Magnificul, din 1520.

Dupa Inchizitie apare Renasterea, apare frumosul, ca si echilibru in polaritate a intunericului Inchizitiei. Artele se dezvolta, este epoca lui Michelangelo, Rafael, Leonardo Da Vinci, si toti marii artisti. Plus ca avem de a face cu prima revolutie…

scoala atenaScoala din Atena, pictata de pictorul meu favorit, Rafael

Revolutia tiparului
Totul a inceput cu masina de tiparit a lui Guttenberg la mijlocul secolului 15 (in jurul lui 1450). Acest lucru a construit o platforma fundamentala pentru oameni de stiinta, pentru scriitori sau pentru artisti sa isi aduca aportul. Nu e de mirare ca epoca renascentista a fost contemporana cu revolutia tiparului. Cunoasterea a devenit mult mai accesibila, revolutia tiparului reprezentand inceputul unui proces care a culminat cu marea explozie demografica a ultimilor 150 de ani, explozie facilitata de evolutia rapida a cunoasterii in zonele stiintelor exacte, medicina, matematica, etc…

Revolutia Industriala
Aceasta revolutie a adus cu ea alte schimbari radicale. La inceputul anilor 1800 s-au dezvoltat domenii esentiale cum ar fi metalurgia, puterea aburului, extragerea gazului, transporturile si canalizarea apei fiind printre cele mai importante. Sistemul social s-a modificat si el, oamenii incepand sa migreze catre “fabrica”, adica catre zonele de prelucrare a noilor inventii.
Oamenii incep sa migreze catre oras. Standardele de viata nu se modifica substantial, oamenii traind destul de prost, speranta de viata fiind tot in jurul varstei de 40 de ani. Populatia incepe sa se mareasca la finalul secolului 19. Spre exemplu, populatia Regatului Britanic se dubleaza intre 1800 si 1850, de la 8 milioane la 16, si inca o data pana la finalul secolului ajungand la 30 de milioane. Europa intreaga are 350 de milioane de suflete la 1900. Interesant ca Europa, in prezent, fara partea europeana a Rusiei si Turcia, are o populatie de aproximativ 500 milioane suflete…

Concluzionand, Era Pestilor a fost o era tumultoasa, o era a lui “Crede si nu cerceta” in ambele variante, adica atat in varianta iubirii, de sine si de Dumnezeu, cat si in varianta fricii, si aici reamintesc Inchizitia.

Incepand cu episodul urmator, ajungem sa detaliem pe decade, ultimii 150 de ani din Era Pestilor, din 1870 incoace, fiind extrem de dinamici. Diverse descoperiri si decizii schimba radical evolutia noastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

76 − = 70

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected by WP Anti Spam